Backa Säteri Golf i Nödinge har haft en fin sommar.Nyligen blev det också klart att bygdens son, Thomas Hermansson, intar rollen som klubbchef och krögare.
– Ett inspirerande uppdrag där vårt mål är att skapa en mötesplats för fler än golfare, säger han.
Thomas Hermansson, född och uppväxt i Nödinge, är ett välbekant ansikte för väldigt många. I mer än 20 år jobbade han på Ale Fritid och lärde känna kommunens alla ungdomar. Under tio år provade han sedan lyckan på andra sidan älven som enhetschef för Kungälvs motsvarighet.
Nu är det inte bara jobbet som har profilerat honom. Trubadurduon Thomas & David har underhållit på fester och evenemang sedan tonåren – och gör så än! Dessutom halkade han in hos självaste IFK Göteborg för 25 år sedan och klubben han älskar över allt annat är han fortfarande engagerad i.
– Det började med att jag spelade på lagfester och hängde då mycket med spelarna. Jag har en ögonblicksbild som dyker upp ibland. Det är när jag sitter på en restaurang i Shanghai med Sven-Göran Eriksson, Glenn och Tobias Hysén. Då tänkte jag plötsligt; hur gick det här till? Vad gör jag här? säger Thomas med ett brett leende.
– Vissa saker sker bara. Jag blev nära vän med Tobias Hysén. När han blev proffs i Shanghai och var som mest uttråkad frågade han spontant om jag inte kunde komma över. Jag åkte över och fick med mig pappa Glenn på köpet. I samma veva blev det klart att ”Svennis” skulle ta över laget. Såhär i efterhand är det lite komiskt. Tre legender och jag.
En ny mötesplats
En omorganisation i Kungälvs kommun förra året gjorde honom övertalig och dörren till nya utmaningar öppnades. På golfbanan i Nödinge sprang han i våras på Tony Lindskog, entreprenören, som tillsammans med golfklubben driver och utvecklar verksamheten.
– Vi började spåna och pratade visionärt om möjligheterna för Backa Säteri, både golfbanan och verksamheten runt. Våra idéer stämde överens. Jag tycker att mina visioner seglar iväg ibland, men jag är inte i närheten av Tony. Det här är ett inspirerande uppdrag där vårt mål är att skapa en mötesplats för fler än bara golfare. Det är där restaurangen kommer in i bilden. Vi hoppas att vår meny med maträtter lagade från grunden och fullständiga rättigheter ska locka en bred målgrupp. Vilka öppettider som ska gälla är vi inte helt klara med än, men det kommer sätta sig. Nu börjar vi med lite temakvällar. Den här helgen har vi kräftskiva och sedan väntar en oktoberfest, berättar Thomas.
Du jobbar både som klubbchef och krögare?
– Ja, nu är det så. Vi måste börja någonstans, men vi är många som hjälper till i verksamheten. Golfklubbens ideella krafter är fantastiska och jätteviktiga. Faktum är att jag har alltid gillat att laga mat. Det har jag med mig från uppväxten och farsan hjälper också till i köket om det behövs.
Backa Säteri golf är numera en niohålsbana med 18 utslagsplatser.
– Det är en satsning som våra medlemmar har uppskattat. Även om du landar på samma green är det helt olika utmaningar att nå fram beroende på varifrån du slår, säger Tony Lindskog.
Thomas Hermansson
Ålder: 52. Bor: Villa i Nödinge.
Familj: Gift med Emelie, son och dotter.
Yrke: Klubb- och krogchef på Backa Säteri.
Fritidsintressen: IFK Göteborg, musik och underhållning.
Ett måste i kylen: Parmesanost.
Lagar helst: Chilibowl. ”Den ska helst koka i tio timmar”.
Golfhandikapp: 17,5
Andra handikapp: ”Fullständigt beroende av andra när det gäller teknik och mekanik”.
Dold talang: ”Döljer dessvärre inget…”
Vem vill du bjuda på middag: Bruce Springsteen.
När vinner Blåvitt allsvenskan: ”Hmm…2032 kanske”.
Comments are closed.


















